Jdi na obsah Jdi na menu
 


XXII. Mistrovství Evropy v lovu ryb na umělou mušku

26. 10. 2016

XXII. Mistrovství Evropy v lovu ryb na umělou mušku

received_1230249520355970.jpegTak jako v loňském roce, a téměř ve stejném termínu, i letos odjela Česká reprezentace muškařů na XXII. Mistrovství Evropy v lovu ryb na umělou mušku. Letošní šampionát se uskutečnil v Polsku na řece Lupawě, která protéká v blízkosti města Slupsk. Reprezentace ČRS odjela ve složení David Chlumský, Lukáš Jahn (MO Příbor), Vojtěch Ungr, Miloslav Šenkýř a Miloslav Hosenseidl, který na poslední chvíli vystřídal dlouholetého reprezentanta Antonína Peška z důvodu zranění. V rámci finančních úspor odcestoval Český tým bez trenéra a manažera.

Odjezd  se uskutečnil ve středu 28. 9. 2016 a po celodenním cestování jsme se ubytovali v městečku Damnica, které se nacházelo přibližně uprostřed závodní řeky. Odtud jsme vyjížděli ke každodenním tréninkům  do horních a spodních tréninkových  úseků řeky Lupawy. Samotný lov byl zaměřen pouze na Lipana podhorního, který byl pořadatelem stanoven jako jediná hodnocená ryba pro říční závod s minimální délkou 250 mm. Ryb v řece přírodního charakteru nebylo moc a tak i samotný rybolov nebyl nic jednoduchého. Samotná říčka protéká velmi málo osídlenou oblastí a je vůbec problém se k ní dostat. Břehy jsou zarostlé stromy a značné množství jich leží i přímo v řece. Brození navíc ztěžovaly hluboké jámy a nánosy bahna do kterých nebyl problém zapadnout téměř po pás. Poslední den přípravy jsme věnovali návštěvě závodního jezera, kde se mělo taktéž odehrát jedno závodní kolo oproti čtyřem říčním. Jednalo se o menší rybník s běžnou rybí obsádkou, doplněnou o vysazeného pstruha duhového. Zde se hodnotila každá ulovená ryba s minimální délkou 150 mm. Trénink na tomto rybníku nebyl možný, ale i tak bylo dobré si sektor s číslem pět alespoň prohlédnout.

1.jpgPřípravný týden utekl jako voda, najednou tu bylo pondělí, a my se stěhovali do obce Strzelinko na oficiální hotel dějiště XXII. Mistrovství Evropy 2016. Odpoledne proběhla registrace týmů a slavnostní zahájení, večer losování. Kostky byly vrženy a závodní kolotoč se začínal pomalu roztáčet. Úterý bylo věnováno oficiálním tréninkům, kterých jsme se již neúčastnili a volný den jsme věnovali posledním přípravám mušek, návazců a veškeré výbavě pro závod. Středa ráno a první závodní den, budíček po čtvrté hodině, společná snídaně a o půl šesté jsme se rozjížděli na závodní sektory k prvnímu závodu. Již z tréninků jsme předpokládali, že by na slušný výsledek mohlo stačit chytat okolo 15 ryb, což se nakonec i potvrdilo. Po skončení prvního kola proběhl krátký oběd formou balíčku a přesun na další závodní sektory. Večer návrat na hotel, kde jsme v rychlosti probrali poznatky z průběhu závodu a začali jsme počítat  jak to asi dopadlo. Po vyvěšení výsledků jsme zjistili, že Český tým je na druhém místě se shodným součtem umístění jako první domácí Poláci, kteří měli jen víc ulovených ryb. Třetí příčku obsadili dobře chytající Finové. Čtvrteční ráno nás opět uvítalo deštěm a teplotou okolo 9 stupňů. Chytalo se jen jedno kolo a po skvělém výkonu se Český tým posunul na první příčku před domácí Poláky a třetí místo stále držel tým Finska. Odpoledne jsme věnovali odpočinku a přípravě na poslední dvě kola, kdy těsné výsledky slibovaly boj až do konce. Boj to opravdu byl až do konce, ale bohužel skvěle chytající Poláci byli v domácím prostředí nezadržitelní a v každém kole pomalu ukrajovali nějaké to 14522906_1740676299530375_8357337143444505513_n.jpgumístění navíc. V posledním kole ještě Český tým zklamalo jezero a Poláci vybojovali titul Mistrů Evropy pro rok 2016. Český tým tak obsadil druhé místo a získal medaile stříbrné. Místo třetí a bronzové medaile si odvezl tým Španělska. Výkon domácích ještě korunoval Polák Piotr Zieleniak vítězstvím v soutěži jednotlivců a ziskem titulu Mistra Evropy 2016. Druhé místo obsadil Lukáš Jahn a do České republiky tak putovala druhá stříbrná medaile. Třetí příčku a bronzovou medaili získal Piotr Armatys z týmu Polska.

5.jpgV sobotu odpoledne proběhlo slavnostní vyhlášení s předáním medailí, večer společná večeře a celé XXII. Mistrovství Evropy v Polsku zakončil večerní ohňostroj. Pořadatelům děkujeme za příjemné mistrovství a vítězům gratulujeme. Velké poděkování patří rovněž všem sponzorům, Českému rybářskému svazu, rodinám a lidem, kteří nám fandili.

Petrův zdar

Lukáš Jahn